Lees blogs start bedrijf

Het vinden van de juiste hostingpartij

Het vinden van de juiste hostingpartij is niet makkelijk. Er komt een hoop bij kijken en je moet aan veel dingen denken voordat je de juiste keuze kunt maken. Welke onderdelen zijn belangrijk en welke juist niet? Wat heeft de website nodig en hoe ziet de toekomst eruit?

Hosting

Laten we beginnen met wat hosting is. Hosting betekent dat je een stukje webruimte op een server huurt. Een server is een grote ruimte die altijd met het internet verbonden is. Voor het regelen van hosting heb je een hostingpartij nodig. Een hostingpartij stelt online ruimte beschikbaar aan zijn klanten. Deze ruimte kun je gebruiken voor een website, webshop of om bestanden online beschikbaar te maken.

Er zijn veel hostingpartijen die allemaal verschillende pakketten aanbieden. Dat vond ik nog het lastigste van allemaal. Zoveel om uit te kiezen en hoe weet je nu wat de beste partij is?

Verschillen hostingpartijen

Bekende partijen zijn onder andere SiteGround en Shopify en er zijn belangrijke verschillen tussen de twee. SiteGround is bijvoorbeeld een hostingpartij, waarbij je zelf jouw website of webshop moet gaan maken met bijvoorbeeld WordPress. Shopify heeft een platform waarop je (zoals ze het zelf zeggen) redelijk eenvoudig jouw webshop kunt maken. Ze focussen zich dus echt op webshops. Ik heb dan ook serieus naar Shopify gekeken of dit een optie was, omdat ik toen nog geen enkele ervaring had in webdesign.

Een ander verschil zit hem in de mogelijkheden van beide platforms. Je kunt namelijk alleen maar aanpassingen in Shopify doen, als ze daarmee akkoord gaan. Daarnaast zitten daar extra kosten aan verbonden. Als je SiteGround hosting gaat gebruiken met bijvoorbeeld WordPress & WooCommerce, dan heb je alle vrijheid en kun je het ontwerpen zoals je het zelf wilt.

Ook zit er in de klantenservice een belangrijk verschil. De klantenservice van SiteGround wordt enorm goed beoordeeld, alleen is het altijd in het Engels. Shopify heeft wel een Nederlandse helpdesk en website. Als je dus niet goed Engels spreekt, dan is het handig hier rekening mee te houden als je op zoek bent naar een hostingpartij.

De website zelf ontwerpen

Als je nog nooit websites ontworpen hebt en dit niet wilt leren, dan is Shopify vast en zeker een goede optie. Ik wilde zelf de regie behouden en controle over mijn websites. Daarnaast heb ik altijd interesse gehad in het leren van webdesign wat mij de ultieme kans gaf dit te gaan doen. Het leren kost wel veel tijd. Bedenk dus vooral of je dit leuk vindt. Als je hier al een passie voor hebt, dan raad ik zeker aan dit te gaan doen. Wie weet kun je daar jouw side business van maken!

Toekomstplannen

Als je een website gaat maken, in welke vorm dan ook, dan is goed om ook een toekomstplaatje te schetsen. Op dit moment kan het voldoende zijn om één website te hosten en om geen pakket te kiezen, maar hoe ziet jouw bedrijf eruit over 1, 3 of 5 jaar? Heb je meer websites nodig of juist 1 website met goede faciliteiten?

Voor onze hosting was het vooral belangrijk om een pakket te kiezen, waarbij we meerdere websites konden maken. We wilden namelijk starten met twee websites en onze collectie langzaam uitbreiden.

We hebben daarom voor het SiteGround pakket GrowBig gekozen. Dit pakket biedt een onbeperkt aantal websites en een goede snelheid. Ik ben daarnaast erg tevreden over de klantenservice die ik gelukkig niet veel nodig heb gehad. Ze hebben veel artikelen online staan voor het geval je ergens tegen aanloopt. Dit helpt enorm als je iets snel moet oplossen.

Conclusie

Bedenk of je webdesign zelf wilt leren en wat voor een soort klantenservice je nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk na te denken over jouw toekomst. Als je snel wilt uitbreiden met jouw websites dan kun je het beste al het juiste hostingpakket kiezen om dit mogelijk te maken. Zo ben je klaar voor de toekomst en verdere groei van jouw bedrijf!

Benieuwd hoe ik mijn blog heb ontworpen met SiteGround als hostingpartij? Lees er meer over in een van mijn eerste blogs.

Heb jij al een website of webshop? Hoe heb jij het ingericht en wat heb je geleerd? Ik ben heel benieuwd. Laat het graag weten in een reactie hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *