Een website bouwen met het juiste thema

Een website bouwen met een passend thema

Het bouwen van een website kan vanaf de basis in bijvoorbeeld WordPress of via een passend thema. Je hebt tegenwoordig verschillende templates beschikbaar en het is dan ook de vraag wat geschikt is. Hoe kies je het juiste thema voor jouw website en hoe bouw je jouw website?

Toen ik voor het eerst over website thema’s las, was mij niet meteen helder wat het nou eigenlijk was. Ik was nog niet bekend met webdesign en ik had werkelijk geen idee. Om dit meteen helder te maken, zal ik dan ook hieronder een zo goed mogelijke definitie neerzetten van wat het eigenlijk is.

Theme in het Engels (ofwel template of thema in het Nederlands):
‘Een kant-en-klare website, inclusief content managementsysteem. Het is het visuele ontwerp van jouw website.’

Wat doet zo’n thema dan eigenlijk?

Gelukkig vond ik op de website van WordPress een heldere uitleg wat zo’n thema nou eigenlijk doet. Een thema geeft een vast ontwerp aan jouw website en bepaald waar specifieke onderdelen komen te staan. Dit is een groot voordeel als je geen ervaring hebt in webdesign of geen tijd hebt dit zelf te ontwerpen.

Waar vind je de thema’s?

Je hebt verschillende websites waar je een thema kunt vinden en kopen. Dit kunnen thema’s zijn voor een eenmalig bedrag of waar je maandelijks voor betaalt. Voordeel van thema’s in het algemeen is dat ze regelmatig geüpdatet worden. Zo blijft jouw website up-to-date met de laatste functies. Daarnaast komt het regelmatig voor dat je (tijdelijk) support hebt, zodat je ergens terecht kunt als je er niet uitkomt. Op de website van hostnet, wordt er wat dieper ingegaan op de keuze van het juiste thema en waar je het kunt kopen. Ik heb zelf ThemeForest gebruikt voor het aanschaffen van het thema Flatsome.

Hoe kies je het juiste thema voor jouw website?

Ik heb ontzettend veel video’s op YouTube gekeken, voordat ik een thema uitkoos. Ik had namelijk niet één website, maar meerdere websites die ik wilde gaan bouwen. Allemaal met een ander doel (een webshop, blog en zakelijke website). Per website, was het dan ook niet makkelijk snel een passend thema te vinden, omdat er zoveel keuze is hoe je een website kunt bouwen.

Het is dan ook essentieel te bepalen wat het doel wordt van jouw website. Het thema Flatsome vond ik bij de webshop passen, omdat deze heel erg geschikt is voor WooCommerce. Voor de andere websites heb ik weer Astra gekozen, omdat deze heel goed samenwerkt met Elementor (websitebouwer) en je daarmee redelijk eenvoudig een mooie website kunt bouwen. Daarnaast zijn er veel video’s op YouTube over hoe je een website kunt bouwen met Astra en Elementor. Dit gaf mij veel vertrouwen dat ik het dankzij deze video’s ook kon doen.

Gelukkig kun je eenvoudig online vinden wat de populaire thema’s zijn. Op de website van wpbeginner staan veel namen genoemd. Wat je vooral zult zien, is dat iedereen een eigen mening heeft over welk thema het juiste is. Dat is ook meteen waar het om draait. Met ieder thema kun je een website bouwen. Het gaat om de voorkeur van het ontwerp en met welke thema builder je de website kunt maken. Kijk daarom goed of het je aanspreekt en aansluit bij wat je wilt bouwen. Kun je geen keuze maken? Kijk dan een aantal tutorials en bouw een website met een gratis thema, zonder deze online te zetten. Onderzoek wat je er allemaal mee kunt en doe ervaring op. Zo kom je er ook meteen achter of webdesign echt wat voor je is.

Hieronder staan een aantal video’s, waar ik ontzettend veel aan heb gehad bij het maken van de juiste keuze in thema’s:

Voordat je iets gaat instellen, is het belangrijk eerst uit te zoeken of je gebruik wilt maken van een child theme. Als je daar nog niet bekend mee bent, geen zorgen. Ik zal het hieronder uitleggen.

Wat is een child theme?

Een child theme is een kopie van het thema, waar je vrij in kunt werken zonder het basisthema aan te passen. Een groot voordeel is dat je bij een update de instellingen niet verliest. Op de website van wplounge.nl wordt dit verder toegelicht. Het is vooral belangrijk als je specifieke wijzigingen wilt doorvoeren in het hoofdthema. Als je daar geen behoefte aan hebt, dan hoef je ook geen child theme te gebruiken. Via deze video van WPLounge krijg je nog een extra uitleg over wat het is en hoe je een child theme aanmaakt.

Hoe werkt het instellen van thema’s?

Je kunt beginnen met het bouwen van jouw website, zodra je een passend thema hebt gevonden. Voor het instellen van een thema is het belangrijk diverse stappen te doorlopen. Je hebt veel websites die dit al uitgebreid uitleggen (zoals antagonist.nl) en er zijn volop video’s beschikbaar. Met de video’s hieronder, kun je als beginner stap-voor-stap meekijken hoe je een website kunt bouwen:

Zoals je begrijpt zijn er nog ontzettend veel andere video’s, per thema. Kijk daarom vooral of de persoon die presenteert je aanspreekt. Vaak hebben ze nog meer video’s, zodat je je nog meer kunt verdiepen in specifieke onderdelen. Zie het als een startpunt, zodat je al een goed beeld krijgt hoe het maken van een website werkt.

Interesse hoe ik deze website gemaakt heb? Bekijk dan deze pagina, waarin ik dit uitleg.

Conclusie

Bij het maken van mijn websites was het heel waardevol dat ik mij eerst heb ingelezen. Wat voor een soort website ga je maken en welk thema past daar het beste bij? Verdiep je in de soorten thema’s en wat je ermee kan. Er is veel informatie beschikbaar over het maken van een website. Je kunt dan ook op verschillende manieren kennis op doen, zodat je zelf ook aan de slag kunt. Begin je liever direct om te kijken of het wat is? Maak dan een website offline aan en ervaar hoe het maken van een website is. Hoe meer je het doet, hoe eenvoudiger het wordt.

Heb jij al een website gebouwd? Ben je direct begonnen of heb je eerst jezelf ingelezen over de mogelijkheden? Ik hoor er graag meer over in de reacties hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *