De start van mijn eigen blog

Daar zit je dan, met het idee wat al maanden door je hoofd speelt: een eigen blog starten. Een aantal maanden geleden heb ik al heel veel ideeën opgeschreven waarover ik kon gaan schrijven. Waarom ik het daarna maanden heb laten liggen? Het leven haalt je soms in. Onverwachte dingen komen op je pad waardoor je wordt afgeleid. Ik ben in ieder geval blij dat ik weer de energie gevonden heb ermee verder te gaan. De vraag is: ‘Hoe start je een blog?’

Als ik kijk naar wat er nodig is, dan denk ik meteen aan een domeinnaam (wat natuurlijk ook Google moet aanspreken), een hostingpartij waar je jouw website kunt hosten en natuurlijk de tijd om het blog te schrijven en bij te houden.

Gelukkig hebben we bij de oprichting van ons bedrijf Almere Houtwerk al een hostingpartij (SiteGround) gevonden, waar ik meerdere websites kan aanmaken. Daarnaast heb ik al de nodige ervaring opgedaan bij het maken van de website, wat een goede basis is.

Maar…. Is dat voldoende? Laat ik toch even Google erbij pakken en zoeken naar tips over hoe je het beste een blog kunt starten. Op de website Jimdo.com kom ik de volgende tips tegen:

1. Maak een lijst van onderwerpen waar je over wilt schrijven
2. Schrijf je eerste blog en voeg foto’s en video’s toe
3. Kies een korte, duidelijke titel voor zoekmachines
4. Kies tags en categorieën die relevant zijn voor je blog
5. Publiceer je blog en deel het via social media

Wat zijn tags?

Allereerste vervolgvraag, wat zijn tags? De website Webnode geeft daarover het volgende aan:

Tags (metadata) zijn: ‘Woorden of zinnen die de inhoud van uw site beschrijven, ongeacht het formaat. Dezelfde labels kunnen worden toegevoegd aan teksten, video’s, producten of foto’s. Wij raden het aan om altijd gebruik te maken van meerdere tags voor elk item.’

Webnode.com

Ok, het moeten dus woorden en zinnen zijn die aansluiten bij mijn site. Dan komt de vraag weer naar voren wat het hoofdthema van de site wordt. Daarnaast moet het ook interessant zijn voor anderen om te lezen. Ik hoop dan ook het volgende te bereiken met mijn blogs:

  • Mensen te inspireren ook een bedrijf te starten
  • Eerlijk aan te geven wat er bij het starten van ons bedrijf allemaal nodig is
  • De informatie delen over wat voor mij het beste gewerkt heeft, in de hoop het voor anderen gemakkelijker te maken een bedrijf te starten.

Welke woorden en zinnen passen daar dan bij?

  • Bedrijf starten
  • Eigen bedrijf/ blog starten
  • Inspireren
  • Informatie

Dit voelt al aardig compleet en overzichtelijk. De vraag is of het voldoende woorden zijn en er zit niet echt een zin bij. Ik laat het voor nu zoals het is en kan het uiteraard nog aanvullen.

Gebruik social media

De volgende vraag kwam naar voren: ‘Is het nodig om Social Media te hebben om succesvolle blogs te schrijven? En wanneer is het succesvol?’ Ik heb het gevoel dat het meer vragen dan antwoorden oplevert. Laat ik onderzoeken hoe de connectie is tussen Facebook, Instagram en het schrijven van blogs.

Via een Google search vond ik een leuke blog over de voordelen van een connectie met Social Media (zo zie je maar, met bloggen help je echt anderen). Elja Daae benoemt iets heel belangrijks, dat het naast het delen van jouw blog ook ervoor kan zorgen dat je een Community opbouwt. Dat is natuurlijk wel wat je wilt, want hoe kun je anders mensen inspireren als je ze niet bereikt?

Maar wat zijn de verschillen tussen Facebook en Instagram?

Het belangrijkste verschil is de doelgroep. Op Instagram zijn de gebruikers gemiddeld iets jonger en Facebook komt daarnaast iets formeler over. Beide kanalen zijn goed voor het opbouwen van een Community en Instagram is meer visueel ingesteld. Je moet dus wel mooie foto’s en video’s hebben om de blogs op Instagram te kunnen plaatsen.

Doelgroep

Als ik over mijn doelgroep nadenk, dan zullen ze beiden goed passen. Voor het opstarten van een bedrijf of blog kun je alle leeftijden hebben en ik ga hier geen onderscheid in maken. Ik hoop dat ik uiteindelijk zoveel mogelijk mensen ga aanspreken met mijn blogs.

Hoeveel blogs plaatsen voordat je live gaat?

Is het daarnaast nodig om meerdere blogs te hebben voordat je live gaat? Ik kan mij voorstellen dat het handig is er meer dan 1 te hebben, maar is het nodig? Als ik het zo online lees dan is 1 à 2 blogs per week prima en dat zal toch wel haalbaar moeten zijn. Ik schrijf sowieso over mijn eigen ervaringen en ik vind het leuk om te doen. Iets wat je energie geeft, kost je ook minder moeite om mee door te gaan. Ook zijn er genoeg die 1 blog per maand schrijven, want je moet natuurlijk wel een onderwerp hebben die aansluit bij de website. Ik heb hoe dan ook een enorme lijst van onderwerpen staan en kan wel even vooruit.

Conclusie

Dit is mijn eerste blog en zeker niet de laatste. Ik weet wat mij te doen staat. Ik ga deze als eerste online zetten, wat al het nodig werk vereist. Want, wat wordt de domeinnaam en hoe ga ik mijn website inrichten? Het grappige is dat als deze blog live staat, die vragen al zijn beantwoord.

Benieuwd hoe ik mijn blog gecreëerd heb? Klik dan hier om er meer over te leren. Heb je daarnaast ook een idee voor het starten van een eigen blog? Geef dat dan aan in een reactie hieronder. Ik ben heel benieuwd hoe je wilt starten en of je natuurlijk nog tips voor mij hebt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *