Lees blogs start bedrijf

Starten met het bewerken van foto’s

Laat ik eerst vooropstellen dat ik geen enkele ervaring had met het bewerken van foto’s. Via geen enkel programma, zoals Affinity en Adobe Design, heb ik eerder foto’s bewerkt. Ik heb wel gewerkt in Adobe Design om brochures en magazines te bewerken, maar zelf had ik nog niets ontworpen of met foto’s gewerkt.

Voor het toevoegen van de Webrotate360 foto’s had ik foto’s nodig met een witte achtergrond (zie mijn vorige blog hier voor meer informatie). De foto’s die ik zelf gemaakt heb, zijn met een witte achtergrond, maar niet egaal. Deze moest ik dus nog gaan bewerken.

Kostenafweging aanschaf software

Omdat ik al eerder met Adobe Design gewerkt had, was ik er eigenlijk al van overtuigd dat ik dat programma wilde gaan gebruiken. Ik ben bekend met dat programma en dat helpt als je iets nieuws wilt leren. Toen ik de kosten uitzocht, was ik verrast dat Adobe werkt met een abonnementsvorm. Ik kan de software alleen gebruiken als ik een abonnement afsluit (en dus maandelijks betaal). Los daarvan, vond ik het ook nog best prijzig, waardoor ik toch verder ben gaan kijken naar een alternatief. 

Ik kwam al snel Affinity tegen en ging mij daar verder in verdiepen. De website en hoe ze het marketingtechnisch verkopen, ziet er echt gelikt uit. Prachtige ontwerpen en voorbeelden wat je ermee kunt maken. Ik besefte mij wel dat de voorbeelden van hun website, niet makkelijk gemaakt kunnen worden. Je moet echt veel ervaring opdoen wil je zoiets kunnen maken.

Gelukkig koop je de software via een eenmalige betaling. Binnen de versie die je koopt (voor mij is dat Affinity 2) heb je recht op de updates die ze uitbrengen. Als ze een nieuwe versie uitbrengen, zoals Affinity 3, dan zul je die versie moeten kopen voor de nieuwste onderdelen. De aanschaf is dus wel in het begin duur, maar op de lange termijn ben je goedkoper uit. Ik heb zelf niet zo snel een nieuwe versie nodig, maar ik kan mij voorstellen dat als je echt een designer bent dat je dan wellicht wel voor Adobe Design kiest met de abonnementsvorm. Zo heb je gegarandeerd altijd de laatste en complete versie.

Het leren van foto’s bewerken

Voordat ik met Affinity begon heb ik de drie boeken besteld om wegwijs te worden met het programma. Nu denk je vast, waarom drie boeken? Nou Affinity heeft drie programma’s, namelijk:

  • Affinity Photo
  • Affinity Designer
  • Affinity Publisher

Je krijgt korting als je ze alle drie in een keer aanschaft en dat heb ik gedaan. Er is namelijk een grote kans dat ik Designer & Publisher nodig ga hebben voor het maken van brochures, visitekaartjes en logo’s. Kijk dus goed waar je het voor nodig hebt. Het kan best zijn dat een van de drie programma’s voldoende is, en het is natuurlijk zonde als je het uiteindelijk niet gaat gebruiken.

Toen ik de boeken uiteindelijk binnenkreeg ben ik enthousiast een de slag gegaan met Affinity Photo. Dit was helaas van korte duur. Het blijkt nogal een ingewikkeld programma te zijn en lastig als je geen enkele ervaring hebt met digitaal ontwerpen. Er zijn zoveel icoontjes, combinaties, shortcuts en het is onmogelijk om het allemaal binnen korte tijd uit je hoofd te leren (althans voor mij als newbie).

Omdat ik het voor nu nodig had om een witte achtergrond te creëren bij mijn foto’s, ben ik al snel uitgeweken naar YouTube voor online tutorials. Gelukkig zijn er veel video’s beschikbaar waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je foto’s kunt bewerken. De video waar ik al vele malen gebruik van heb gemaakt, is de video van Affinity Revolution waarin wordt uitgelegd hoe je een witte achtergrond creëert bij foto’s. Zoek ook gerust naar andere video’s, want er zijn er echt veel. Het is het ook waard de reacties onder de video’s te lezen. Daar staan vaak nog extra tips van andere gebruikers.

Affinity heeft zelf ook veel tutorials op YouTube staan van de basisfuncties naar geavanceerd gebruik. Via de Learning Portal kun je kiezen over welke module je meer wilt leren en dan kom je op het YouTube kanaal met alle video’s. Naast de Desktopversie heb je ook software beschikbaar voor de iPad. Daar kun je dus ook voor kiezen als je graag met de iPad werkt.

Mijn manier van leren

Al met al, hebben de video’s mij meer geholpen dan de boeken. Dankzij diverse video’s kon ik binnen korte tijd de foto’s naar wens bewerken. De boeken van Affinity zijn niet echt goedkoop en dat zie je. Ze zijn zwaar, hebben een prachtige omslag (hardcover) en mooie foto’s en omschrijvingen. Ik denk dat als ik de basis wat meer onder de knie heb dat ik dan zeker verder zal leren via de boeken. Denk daarom goed na hoe je het beste leert. De boeken zullen echt een uitkomt zijn als je graag leert vanaf papier. Voor mij werkt het bekijken van video’s het beste.

Wat is jouw ervaring met digitaal ontwerpen? Welk programma gebruik jij het liefst en is dat Adobe Design, Affinity of een ander programma? Geef het graag aan via een reactie hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *