Audio opnames aan blogs toevoegen

Laatste hoorde ik op de radio dat er veel mensen laaggeletterd zijn. Toen bedacht ik mij meteen dat alleen het schrijven van mijn blogs niet iedereen bereikt. Het is belangrijk dat mijn blogs voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk zijn en ik vroeg mij af hoe ik dat het beste kon doen. Mijn conclusie: audio opnames toevoegen aan mijn blogs.

“Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, rekenen en het gebruiken van een computer of smartphone.”

Bron Rijksoverheid.nl

Het idee om de blogs op te nemen was al gauw bedacht, want dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Ik ging op zoek naar goede microfoons online en hoe ik deze eenvoudig kan koppelen aan mijn MacBook.

Toen las ik op de website iCulture dat je ook je iPhone als microfoon kunt gebruiken. Ik ben dat meteen gaan testen via het stappenplan op de website. Ik heb de App Microphone Live gedownload en de stappen gevolgd op mijn MacBook om alles goed in te stellen.

Audio Apps

Er zijn diverse audio Apps op de MacBook, zoals QuickTime Player en Dictafoon. Allereerst ben ik gaan testen met QuickTime Player en dat ging helaas niet goed. De iPhone werd steeds ontkoppeld van het systeem, terwijl de kabel er gewoon in zat, en QuickTime gaf een foutmelding en crashtte. Na een aantal keer proberen, concludeerde ik dat die combinatie geen succes is.

Gelukkig was er nog de Dictafoon App. Deze ziet er ook simpel uit zoals QuickTime, en je kunt dus niet heel veel verkeerd doen. Alleen het probleem was dat mijn iPhone niet als microfoon werd gevonden. Het lukte eerst wel even met QuickTime (waarna die crashte), dus aan de instellingen op mijn Mac ligt het niet. Het starten van de Dictafoon ging prima, alleen werkte de koppeling met de App Microphone Live helaas niet. Het geluid werd simpelweg niet opgenomen.  

We gaan weer terug naar de basis

In mijn eerdere blog ‘Het creëren van een blog’ sprak ik al over teruggaan naar de basis. Dit was nu ook weer de beste aanpak. Wat heb ik nodig? Ik heb een opname nodig. Laat ik eerst testen hoe het klinkt als ik het opneem via de microfoon van mijn MacBook. Online werd dit al eerder aangegeven en misschien maak ik het iets te complex.

Na het ontkoppelen van de iPhone heb ik de microfooninstellingen weer teruggezet en Dictafoon opgestart. Na een test concludeerde ik dat het wel aardig klonk. Het moet niet te gemaakt zijn en het was helder. Ik heb toen meteen alle blogs opgenomen en dat ging heel snel.

Audio bestanden opslaan en omzetten voor de website

Na het opnemen ging ik uitzoeken hoe ik de bestanden kon opslaan. In de Dictafoon App staat geen ‘Opslaan’ knop. Ik kan het wel doorsturen, maar verder niet. Gelukkig bestaat er Google en via een search kwam ik erachter via Appletips.nl dat je de opname kunt slepen naar het bureaublad of in de map Finder. Het audiobestand wordt dan geëxporteerd waarna je het kunt afspelen, delen of ergens anders kunt bewaren.

Het slepen ging heel eenvoudig en ik zag meteen dat het MP4 audiobestanden waren. Online heb ik op meerdere pagina’s gelezen dat het aan te raden is om MP3 audiobestanden te gebruiken in plaats van MP4. Deze heb ik dan ook via de website freeconvert.com omgezet.

Stappenplan audio toevoegen aan website

Na het omzetten naar MP3 ben ik op zoek gegaan naar informatie hoe ik de audio kon toevoegen aan mijn website. Helaas staat er online ook hele oude informatie. Zo vond ik een artikel uit 2017 en na het volgen van deze stappen bleek het niet de juiste aanpak te zijn. Als je denkt de juiste informatie gevonden te hebben, kijk dan goed hoe oud deze informatie is. Het kan zomaar zijn dat je iets aan het lezen bent wat achterhaalt is en dat is zonde van de tijd.

Via Media toevoegen in het dashboard van WordPress kun je eenvoudig de mediabestanden toevoegen. Je kunt ook als je wilt het eerst op YouTube zetten en dan een link plaatsen. Ik heb ervoor gekozen de bestanden 1:1 te uploaden. Na het uploaden moet je naar de post of pagina waar je de audio wilt toevoegen. Klik op het plusteken om een onderdeel toe te voegen en selecteer Audio. Je ziet dan de bestanden staan en kunt de gewenste audio selecteren. Zodra je het hebt geselecteerd kijk dan eerst even op de testpagina hoe het eruit ziet via de Voorbeeldknop rechtsboven. Als je tevreden bent klik je op de knop Update, waarna het online staat.

Na het plaatsen ben ik natuurlijk meteen gaan kijken naar het eindresultaat en het ziet er echt goed uit! Ik had niet verwacht dat het er zo mooi uit zou zien en het klinkt ook aardig toch? Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden.

Lees je liever een blog of heeft luisteren de voorkeur? Heb jij wel eens een eigen audio opgenomen en hoe heb je dat toen gedaan? Ik hoor het graag in de reacties hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *