Lees blogs start bedrijf

Het maken van 360 graden foto’s

Voor onze webshop wilden we graag mooie 360 graden foto’s maken. Onderzoek toont namelijk aan dat zulke foto’s een beter beeld geven van het product. Het creëert een goed gevoel en maakt het tastbaarder, waardoor consumenten eerder overgaan tot het kopen van het product.

Maar hoe pak je dat aan? Allereerst is het belangrijk te achterhalen hoe groot de producten gaan zijn. De grootte bepaalt namelijk wat er wel en niet mogelijk is. Voor ons is het speelgoed van een klein formaat (20cm), waardoor er veel keuze is.

Online vonden we diverse mogelijkheden van alleen een wit zeil tot fotostudio’s met speciale verlichting of het uitbesteden naar een externe partij. Het belangrijkste voor ons was dat het niet al te veel geld mocht kosten. Het uitbesteden naar een externe partij klinkt aantrekkelijk, maar dat kan in de papieren lopen. We hebben dan ook de keuze gemaakt dit zelf te gaan doen.

Voor 360 graden foto’s is het belangrijk dat je het product van alle kanten kunt fotograferen voor een effen achtergrond. Wij hebben voor een witte achtergrond gekozen, omdat wij een lichte webshop hebben en dat het beste past. Daarnaast is ons speelgoed perfect om in een fotostudio van gemiddeld formaat te plaatsen met een draaiplateau. Sommige fotostudio’s zijn inclusief een draaiplateau of bieden de mogelijkheid deze extra aan te schaffen. Sommige draaiplateaus hebben ook een App.

Hoe selecteer je de juiste fotostudio?

Als je zoekt naar fotostudio’s, dan zie je dat er veel aanbod is. Er zijn veel verschillende merken en formaten op de markt, waardoor je nogal kunt verzanden in de vele informatie. Wat is het beste? We hebben ons allereerst gefocust op de reviews. Sommige fotostudio’s zagen er goed uit, maar de reviews spraken over een slechte kwaliteit. Dankzij een uitgebreide analyse bleven er een paar merken over.

Ik zal geen merken afkraken en mij alleen focussen op wat wij hebben gekozen en hoe het ons tot nu toe is bevallen. Ik kan namelijk niet beoordelen hoe de andere merken zijn, omdat ik deze simpelweg niet getest heb.

Allereerst hadden we voor de Havox fotostudio gekozen. Deze studio wordt goed beoordeeld en is in verschillende formaten verkrijgbaar. Ons speelgoed is maximaal 20 cm en we hebben daarom de studio van 60cm gekozen.

Daarna gingen we op zoek naar een draaiplateau. Ook hier weer diverse merken en reviews. In de fotostudio van 60cm, past het beste een plateau van 40cm. Kijkende naar het aanbod, zijn er veel plateaus met een goede beoordeling. Belangrijkste vraag is of je een App gekoppeld wilt hebben, of dat dat niet hoeft.

Welke setup kies je voor het maken van de foto’s?

Het is daarnaast ook goed om te bepalen hoe je de foto’s gaat maken. Een professionele camera wordt regelmatig genoemd en ook dat de mobieltjes van tegenwoordig prima zijn. Het is voor onze situatie niet nodig een camera aan te schaffen, omdat wij al goede telefoons hebben (zijnde een iPhone). Ik heb een professionele camera wel serieus overwogen. Het lijkt mij namelijk ontzettend gaaf om te leren fotograferen. Alleen toen ik op zoek ging naar een goede camera bleek dit minstens EUR 500,- te kosten. Dit was niet begroot en viel daarom voor nu af. Mocht het toch beter zijn, dan kunnen we deze altijd nog aanschaffen.

Als toevoeging bij de iPhone is het wel handig een statief te hebben, zodat je niet beweegt tijdens de fotosessie. Je kunt dan om de zoveel seconden een foto maken, terwijl het plateau draait.

De setup waar we uiteindelijk voor gegaan zijn is:

  • Havox fotostudio HPB-60XD (medium size – 60cm)
  • Witte draaiplateau met afstandsbediening (zonder app)
  • Vimble 2 – Statief en stabilisatie voor de iPhone

Vergeet niet dat de fotostudio ook nog op een tafel gezet moet worden. We hadden gelukkig nog een kleine tafel staan, anders hadden we deze ook nog moeten aanschaffen.

Wat moet er gebeuren zodra de foto’s klaar zijn?

Nu vraag je je wellicht af wat er nog meer nodig is, zodra de foto’s klaar zijn. Nou, dat is nog best veel. In het kort:

  1. Foto’s controleren & eventueel bewerken, zodat ze allemaal een egale achtergrond hebben. Ik doe dat zelf in het programma Affinity Photo
  2. Foto’s uploaden in het programma WebRotate360
  3. De bestanden vanuit WebRotate360 uploaden naar het backend gedeelte van de webshop via FileZilla

Zoals je wellicht al door hebt, aan elke stap kan ik wel een blog wijden. Het gehele proces om 360 graden foto’s toe te voegen aan de website was niet eenvoudig. Het kostte veel tijd en voor stap 3 moest ik zelfs de helpdesk forum van WebRotate360 benaderen, omdat ik er niet uit kwam.

Al met al, voordat je hieraan begint, hou er rekening mee dat het niet eenvoudig is. Vooral als je hier nog niet veel ervaring mee hebt. Ik merkte wel dat hoe vaker ik in de programma’s ging werken, hoe makkelijker het ging. De gezegde ‘Oefening baart kunst’ is er niet voor niets. Heb vertrouwen dat het uiteindelijk gaat lukken.

Als ik terugkijk op dit gehele proces, dan ben ik dankbaar dat het gelukt is, want ik heb echt ontzettend veel geleerd.

Ben je ook wel eens aan iets begonnen waarbij je in de tussentijd dacht, hoe dan? En dat je toen het gelukt was, zo enorm opgelucht en blij was dat je doorgezet had? Ik hoor er graag meer over in een reactie hieronder.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *